Aleksandra Janik
16 Gru

Piernik marchewkowy z czekoladową polewą

Piernik to jedno z prostszych ciast, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Dodatek marchewki sprawi, iż tradycyjne ciasto przyjmie zdrowszą i bardziej orginalną wersję. Proponuję wykorzystać mąkę jaglaną, aby podnieść wartość odżywczą ciasta, a także tak przygotowane ciasto będzie odpowiednie dla osób z nietolerancją glutenu lub celiakią.  

Składniki na 12 porcji(1 porcja dostarcza ok. 120 kcal):
2 szklanki mąki jaglanej,
1 szklanka mleka,
2 jaja,
3 łyżki miodu,
6 marchewek (ok. 200 g),
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
4 łyżeczki przyprawy korzennej,
2 łyżki gorzkiego kakao.

Polewa:

  • 1 łyżka karobu lub kakao,
  • 2,5 łyżki oleju (najlepiej z orzechów włoskich, pistacjowych lub arachidowych),
  • 1 łyżka ksylitolu,
  • 2 łyżki wody.

Przygotowanie:
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jajo zmiksować do uzyskania puszystej konsystencji. Miksując dodać miód, mąkę, kakao i przyprawy. Kiedy masa będzie gładka dodać sodę, proszek do pieczenia i startą marchewkę, całość wymieszać. Prostokątną foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto. Piec ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni. Przygotować polewę: w rondelku podgrzać wszystkie składniki i mieszać aż się połączą, w razie potrzeby dodawać wody. Gotowy piernik polać polewą i zostawić do ostygnięcia.

Twój komentarz




POKAŻ