Aleksandra Janik
12 Sty

Rogaliki z wiśniami

Domowe kruche rogaliki mają wyjątkowy smak i są idealnym podwieczorkiem na niedzielne popołudnie.

Składniki:

  • 250 twarogu półtłustego
  • 200g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
  • 100g masła
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Nadzienie: dowolne owoce – u mnie wiśnie mrożone 200g.

Wykonanie:
Zimne masło zetrzeć na tarce o grubych oczkach i ugnieść w misce widelcem razem z twarogiem. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i zagnieść rękami ciasto. Uformowane w kule włożyć do lodówki na około 30 minut. Wiśnie rozmrozić na małym ogniu, w rondelku z odrobiną wrzątku. Ostudzić. Wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na pół i każdą połowę rozwałkować na cienki placek. Pokroić na trójkąty. Ja dzielę każdy na 8 czyli w sumie mam 16 rogalików. Na każdy trójkąt nałożyć wiśnie i zwinąć od strony szerszego boku. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez około 20-25 minut – do zrumienienia. Po ostudzeniu posypać odrobiną cukru pudru.

Twój komentarz




POKAŻ