Aleksandra Janik
06 Paź

Jak wzmocnić organizm?

O witaminie D cały czas słyszymy w reklamach i czytamy na rozmaitych portalach. Jednak czy wiesz jakie płyną korzysci z przyjmowania witaminy D w formie żywności lub suplementu? Obecnie szacuje się, że zdecydowana większość Polaków, cierpi na niedobór tego cennego składnika. Dowiedz się więcej o dobroczynnym wpływie witaminy D na organizm każdej osoby.

Warto zadbać o odpowiednie spożycie witaminy D w swojej diecie oraz należy pamiętac o jej koniecznej suplementacji, gdyż:

  • istnieje duża szansa na to, że możesz mieć jej niedobory wynikające m.in. ze zmniejszonej ekspozycji na słońce oraz przez wykluczanie jej najlepszych źródeł,
  • niedobory witamin D wiązane są ze zwiększoną podatnością na infekcje,
  • może modulować odpowiedź immunologiczną,
  • nieświadomie (przed pojawieniem się antybiotyków) stosowano ją w leczeniu gruźlicy, wystawiając chory na działanie słońca,
  • tę samą chorobę często leczono również tranem z ryb (jednego z najlepszych jej źródeł),
  • podanie witaminy D powodowało zmniejszenie częstotliwości zakażeń grypą.

Plejotropowe  działanie  witaminy  D  sprawiło, iż stanowi ona przedmiot wielu intensywnych badań. Jej prozdrowotne właściwości przekraczają obszar fizjologii układu szkieletowego. Odpowiednie stężenie metabolitu  witaminy  D,  czyli 25(OH)D  we  krwi  ma  podstawowe  znaczenie dla  odpowiedniego  funkcjonowania  wszystkich  układów  naszego  ustroju,  jest  więc czynnikiem warunkującym utrzymanie zdrowia.  Stężenie 25(OH)D3 w surowicy krwi powinno być większe niż 30 ng/ml (75 nm/l), aby zapewnić maksymalne korzyści zdrowotne. 

Rozsądna ekspozycja na promienie słoneczne oraz odpowiednia suplementacja mogą  uchronić większość populacji przed wystąpieniem  hipowitaminozy, a także  pomogą  uniknąć rozwój wielu chorób  związanych  z  niewystarczającym zaopatrzeniem w  witaminę  D.

Wybrane najlepsze źródła witaminy D:

  • słońce,
  • oleje z ryb,
  • ryby,
  • żółtka jaj,
  • wątroba wołowa,
  • wzbogacone o nią produkty spożywcze,
  • grzyby,
  • sery.

Twój komentarz




POKAŻ