Warto zadbać o odpowiednie spożycie witaminy D w swojej diecie oraz należy pamiętac o jej koniecznej suplementacji, gdyż:
- istnieje duża szansa na to, że możesz mieć jej niedobory wynikające m.in. ze zmniejszonej ekspozycji na słońce oraz przez wykluczanie jej najlepszych źródeł,
- niedobory witamin D wiązane są ze zwiększoną podatnością na infekcje,
- może modulować odpowiedź immunologiczną,
- nieświadomie (przed pojawieniem się antybiotyków) stosowano ją w leczeniu gruźlicy, wystawiając chory na działanie słońca,
- tę samą chorobę często leczono również tranem z ryb (jednego z najlepszych jej źródeł),
- podanie witaminy D powodowało zmniejszenie częstotliwości zakażeń grypą.
Plejotropowe działanie witaminy D sprawiło, iż stanowi ona przedmiot wielu intensywnych badań. Jej prozdrowotne właściwości przekraczają obszar fizjologii układu szkieletowego. Odpowiednie stężenie metabolitu witaminy D, czyli 25(OH)D we krwi ma podstawowe znaczenie dla odpowiedniego funkcjonowania wszystkich układów naszego ustroju, jest więc czynnikiem warunkującym utrzymanie zdrowia. Stężenie 25(OH)D3 w surowicy krwi powinno być większe niż 30 ng/ml (75 nm/l), aby zapewnić maksymalne korzyści zdrowotne.
Rozsądna ekspozycja na promienie słoneczne oraz odpowiednia suplementacja mogą uchronić większość populacji przed wystąpieniem hipowitaminozy, a także pomogą uniknąć rozwój wielu chorób związanych z niewystarczającym zaopatrzeniem w witaminę D.
Wybrane najlepsze źródła witaminy D:
- słońce,
- oleje z ryb,
- ryby,
- żółtka jaj,
- wątroba wołowa,
- wzbogacone o nią produkty spożywcze,
- grzyby,
- sery.
Twój komentarz