Aleksandra Janik
13 List

Pieczone placki ziemniaczane z sosem tzatziki i łososiem

13 listopada obchodzimy Dzień Placków Ziemniaczanych. Jest to to potrawa tak samo tradycyjna, co pierogi czy kopytka. Ponadto placki są elementem polskiej kuchni chłopskiej, czyli skromnej, prostej, tym samym łatwe w przygotowaniu, a przede wszystkim smacznej! 

 


Placki ziemniaczane- składniki:

  • Cebula czerwona 1 mała sztuka (50 g)
  • Jajo 1 sztuka (50 g)
  • Mąka pełnoziarnista pół łyżki (6 g)
  • Olej rzepakowy 1 łyżeczka (5 g)
  • Pietruszka, liście 5 łyżeczek (10 g)
  • Ziemniaki 5 małych sztuk (250 g)


Sos tzatziki- składniki

  • Czosnek 1 mały ząbek (3 g)
  • Jogurt naturalny pół kubka (100 g)
  • Koper 1 łyżeczka (5 g)
  • Ocet winny pół łyżeczki (2 g)
  • Ogórek 1 mała sztuka (50 g)
  • Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g)

Dodatkowo:
Łosoś, wędzony pół sztuki (50 g)

Przygotowanie:
Ziemniaki należy umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć nadmiar soku. Cebulkę zetrzeć na tarce, dodać do ziemniaków, ponownie odcisnąć zebrany sok. Dodać jajo, mąkę, sól, pieprz, posiekaną pietruszkę, olej i dokładnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Nakładać łyżką małe placki o grubości 0,5 cm, włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec przez 25 minut. Na upieczony placek nałożyć sos i plater łososia . Można udekorować listami świeżej bazylii.
Ogórka obrać ze skóry, przekroić wzdłuż na ćwiartki i usunąć pestki, następnie drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Gotowe!

Twój komentarz




POKAŻ