Można zastosować dietę oparta o wymienniki węglowodanowe, białkowe i tłuszczowe. Kolejną skuteczną dietoterapią jest wybór produktów spożywczych charakteryzujących się niskim indeksem glikemicznym.
-Można podzielić węglowodany na 3 grupy:
- Cukry biegnące (szybko się wchłaniają, produkty o wysokim IG), np. Cukier, słodycze
- Cukry maszerujące (pośrednia szybkość wchłaniania, po zjedzeniu produktów stężenie glukozy wzrasta równomiernie), np. Chleb, ryż
- Cukry czołgające się (wchłaniają się najwolniej i najwolniej podnoszą stężenie glukozy we krwi), np. Warzywa, grube kasze, pełnoziarniste produkty zbożowe
-Białka – budulec tkanek
Przeciętnie w racjonalnym, pożądanym żywieniu osób z cukrzycą zaleca się spożywanie białka w ilości 12-20% całkowitej dobowej wartości energii diety. Połowę ilości białka powinno stanowić białko pochodzenia zwierzęcego (chude mięsa, ryby, biały ser), a połowę białko pochodzenia roślinnego (fasola, groch, mąka).
-Tłuszcze – ile i jakie?
Całkowite spożycie tłuszczu, zgodnie z zasadami diety przeciwmiażdżycowej dla chorych na cukrzycę, powinno dostarczać nie więcej niż 30% ogólnej energii zawartej w całodziennej racji pokarmowej.
Wskazane jest aby tłuszcze zwierzęce, zawierające kwasy tłuszczowe nasycone (smalec, masło, nabiał) stanowiły mniej niż 10% ogółu energii, tłuszczę roślinne zawierające kwasy tłuszczowe jednonienasycone 10-15% energii, a tłuszcze zawierające kwasy tłuszczowe wielonienasycone (oleje roślinne) 7% energii.
-Ważnym elementem jest rodzaj obróbki termicznej: gotowanie w wodzie, na parze, pieczenie i duszenie z niewielką ilością tłuszczu
-spożywanie owoców i , najlepiej w postaci surowej, uwzględniając suche nasiona roślin strączkowych
-Należy pamiętać o wypijaniu odpowiedniej ilości wody
-Koniecznie uprawiać aktywność fizyczną
-Stosować tricki zmniejszające IG potraw (np. Schłodzony/odgrzany dodatek węglowodanowy; rodzaj skrobi, stopień rozdrobnienia prroduktów)
Twój komentarz