Aleksandra Janik
13 List

Światowy Dzień Walki z Cukrzycą

Odpowiednio skomponowana dieta jest kluczowym elementem terapii cukrzycy.

Można zastosować dietę oparta o wymienniki węglowodanowe, białkowe i tłuszczowe. Kolejną skuteczną dietoterapią jest wybór produktów spożywczych charakteryzujących się niskim indeksem glikemicznym.

-Można podzielić węglowodany na 3 grupy:

  • Cukry biegnące (szybko się wchłaniają, produkty o wysokim IG), np. Cukier, słodycze
  • Cukry maszerujące (pośrednia szybkość wchłaniania, po zjedzeniu produktów stężenie glukozy wzrasta równomiernie), np. Chleb, ryż 
  • Cukry czołgające się (wchłaniają się najwolniej i najwolniej podnoszą stężenie glukozy we krwi), np. Warzywa, grube kasze, pełnoziarniste produkty zbożowe

-Białka – budulec tkanek

Przeciętnie w racjonalnym, pożądanym żywieniu osób z cukrzycą zaleca się spożywanie białka w ilości 12-20% całkowitej dobowej wartości energii diety. Połowę ilości białka powinno stanowić białko pochodzenia zwierzęcego (chude mięsa, ryby, biały ser), a połowę białko pochodzenia roślinnego (fasola, groch, mąka). 

-Tłuszcze – ile i jakie?

Całkowite spożycie tłuszczu, zgodnie z zasadami diety przeciwmiażdżycowej dla chorych na cukrzycę, powinno dostarczać nie więcej niż 30% ogólnej energii zawartej w całodziennej racji pokarmowej. 

Wskazane jest aby tłuszcze zwierzęce, zawierające kwasy tłuszczowe nasycone (smalec, masło, nabiał) stanowiły mniej niż 10% ogółu energii, tłuszczę roślinne zawierające kwasy tłuszczowe  jednonienasycone      10-15% energii, a tłuszcze zawierające kwasy tłuszczowe wielonienasycone (oleje roślinne) 7% energii.

-Ważnym elementem jest rodzaj obróbki termicznej:  gotowanie w wodzie, na parze, pieczenie i duszenie z niewielką ilością tłuszczu

-spożywanie owoców i , najlepiej w postaci surowej, uwzględniając suche nasiona roślin strączkowych 

-Należy pamiętać o wypijaniu odpowiedniej ilości wody

-Koniecznie uprawiać aktywność fizyczną

-Stosować tricki zmniejszające IG potraw (np. Schłodzony/odgrzany dodatek węglowodanowy; rodzaj skrobi, stopień rozdrobnienia prroduktów)

Twój komentarz




POKAŻ