Składniki:
- 250 g płatków owsianych
- 100 g mąki pszennej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 140 g cukru
- 120 g oleju/roztopione masło
- 250 g dyni
- 1 żółtko
- 60 g daktyle
Dynię należy obrać, wydrażyć gniazda nasienne oraz piec ok. 1h w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Potem zblendować dynię na puree. W misce umieścić płatki owsiane, mąkę, sól, cynamon, proszek do pieczenia i cukier. Następnie dodać tłuszcz, puree z dyni, żółtko oraz posiekane daktyle.
Z przygotowanej masy uformować kulki i nakładać na papier do pieczenia, następnie lekko spłaszczać łyżeczką.
Piec w temperaturze 175ºC z termoobiegiem przez około 15 – 20 minut.
Smacznego! :)
Twój komentarz