Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 żółtka
- 1 łyżka spirytusu
- 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 250 g gęstej i kwaśnej śmietany
- olej do smażenia lub smalec
- cukier puder do obsypania chruścików
Przygotowanie:
Tłuszcz należy rozgrzać w garnku z grubym dnem. Mąkę wysypać na stolnicę, robić w środku dołek, następnie dodać sól i cukier.
Potem należy dodać żółtka i spirytus. Składniki lekko wymieszać widelcem i dodać śmietanę. Ciasto wyrabiać ręką do otrzymania gęstej konsystencji. Następnie wałkować jak najcieniej i wykrawać paski o wymiarach 3 x 10 cm. Kawałki dzielić na trójkąty i nacinać nożem wzdłuż, w środku trójkąta, a potem przewijać go. Chruściki należy smażyć na gorącym tłuszczu na rumiany kolor. Gotowe posypać cukrem pudrem. Dekorować pikiem. Smacznego!
Twój komentarz