Aleksandra Janik
11 Gru

Dzień chruścików

Wbrew pozorom to nie jest święto smacznych wypieków, ale... owadów wodnych. Chruściki są prawnie chronione i spełniają ważną funkcję w procesie biomonitoringu. Pomysłodawcą święta jest Lech Pietrzak, który zaproponował Dzień Chruścików na antenie radiowej Trójki w 2002 roku. Inicjatywa zyskała uznanie i szybko przerodziła się w coroczne wydarzenie!

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka spirytusu
  • 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 250 g gęstej i kwaśnej śmietany
  • olej do smażenia lub smalec
  • cukier puder do obsypania chruścików



Przygotowanie:

Tłuszcz należy rozgrzać w garnku z grubym dnem. Mąkę wysypać na stolnicę, robić w środku dołek, następnie dodać sól i cukier.
Potem należy dodać żółtka i spirytus. Składniki lekko wymieszać widelcem i dodać śmietanę. Ciasto wyrabiać ręką do otrzymania gęstej konsystencji. Następnie wałkować jak najcieniej i wykrawać paski o wymiarach 3 x 10 cm. Kawałki dzielić na trójkąty i nacinać nożem wzdłuż, w środku trójkąta, a potem przewijać go. Chruściki należy smażyć na gorącym tłuszczu na rumiany kolor. Gotowe posypać cukrem pudrem. Dekorować pikiem. Smacznego!

Twój komentarz




POKAŻ