Składniki:
- Daktyle suszone 50 g (10 sztuk)
- Mąka kokosowa 12 g (2 łyżeczki)
- Nasiona chia 15 g (3 łyżeczki)
- Olej kokosowy 5 g (1/2 łyżeczki)
- Przyprawa do piernika bez cukru 2 g (pół łyżeczki)
- Wiórki kokosowe 24 g (4 łyżki)
Przygotowanie:
Daktyle zalać ciepłą wodą i odstawić na około 15 minut. Wiórki wrzucić na rozgrzaną patelnię (część zostawić do obtoczenia trufli) i cały czas mieszając prażyć, aż się zrumienią (uwaga, łatwo je przypalić). Uprażone wiórki umieścić w malakserze, dodać daktyle i połowę wody, w której się namaczały oraz pozostałe składniki. Następnie miksować aż do otrzymania gładkiej masy. Z masy ulepić równe kulki, obtoczyć je w pozostałych wiórkach i wstawić do lodówki, aż stwardnieją (około godziny). Gotowe!
Twój komentarz