Aleksandra Janik
19 Luty

Pieczone pączki twarogowe z marmoladą różaną

Już jutro tłusty czwartek, czyli najsłodszy dzień w roku. W tym dniu pączki i faworki stają się głównym posiłkiem dnia, dlatego warto samemu przygotować zdrowszą wersję tego dania.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej typ 1850
  •  250 g sera twarogowego półtłustego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •  8 łyżeczek marmolady różanej.

Sposób przygotowania:
Jajko z serem i ksylitolem zmiksować mikserem. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, zagnieść ręcznie ciasto.
Pokroić na osiem części. Do środka dodać marmoladę i dokładnie skleić formując kształt pączka. Kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (zachować odstępy). Piec 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Posypać pudrem z ksylitolu.

Twój komentarz




POKAŻ