Składniki:
- dynia 400 g (1/2 małej sztuki)
- batat 300 g (duża sztuka)
- cebula 25g (1/2 sztuki)
- imbir 10 g (kawałek)
- czosnek 5g (ząbek)
- masło klarowane (łyżka)
- mleko kokosowe 30 g (3 łyżki)
- sól, pieprz (szczypta)
- bulion warzywny 400 g (2 niepełne szklanki)
- dynia pestki 10 g (łyżka)
- pietruszka liście 4 g ( 2 łyżeczki)
Sposób przygotowania: Dynię obierać, usunąć nasiona i pokroić w kostkę. Batata obrać i również pokroić w kostkę. Cebulę, imbir i czosnek obrać i posiekać. Dynię, cebulę i bataty podsmażyć na maśle klarowanym przez 2 minuty, mieszając. Dodać czosnek i imbir, smażyć razem przez 1 minutę. Doprawiać solą i pieprzem. Podlać bulionem. Zagotować i gotować pod przykryciem przez około 15 minut, do miękkości. Liście pietruszki drobno posiekać. Zupę zmiksować z dodatkiem mleczka kokosowego. Podawać z pietruszką i pestkami dyni.
Porcja zawiera ok. 650 kcal.
Twój komentarz