Aleksandra Janik
02 Marz

Placuchy na kefirze

Pyszne, puszyste i szybkie placuszki z jabłkiem ucieszą każde podniebienie!

 

Składniki:

  • 50g mąki pszennej,
  • 100 g mąki pełnoziarnistej,
  • 200 ml kefiru,
  • 1 jajo,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenie,
  • 1 łyżeczka ksylitolu,
  • 1 duże jabłko.

Przygotowanie:

Mąkę wraz z proszkiem i ksylitolem przesiewamy do miski. Wlewamy kefir wraz z żółtkiem i mieszamy. Białko ubijamy na sztywną pianę, a następnie łączymy z ciastem. Smażymy na rozgrzanym oleju roślinnym na złoty kolor, odsączamy po upieczeniu papierowym ręcznikiem. Można podać z kropką z dżemu lub konfitury.

Twój komentarz




POKAŻ