Składnik (3 porcje):
- ok. 250 g makaronu pełnoziarnistego (ma więcej składników mineralnych i witamin niż zwykły pszenny)
- 300 g brukselek
- 2 płaskie łyżki śmietany 12%
- 2/3 sera feta (resztę można wykorzystać do sałatki )
- 2 ząbki czosnku
.
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Brukselki opłukać. Usunąć uszkodzone liście. Wrzucić do gotującej się wody. Gotować ok. 5 min. Nagrzać piekarnik do 180°C. Ser pokroić w kostkę. Makaron odcedzić. Dodać przekrojoną na pół brukselkę, ser feta, śmietanę i starty czosnek. Wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i włożyć do piekarnika na ok. 15 min.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA 1 PORCJI:
- energia 493 kcal
- białko 26 g
- tłuszcz 16,5 g
- węglowodany 53 g
Twój komentarz