Aleksandra Janik
26 Marz

Pełnoziarnisty makaron z brukselkami i serem feta

Pomysł na pełnowartosciowy i odżywczy obiad  :)

Składnik (3 porcje):

  • ok. 250 g makaronu pełnoziarnistego (ma więcej składników mineralnych i witamin niż zwykły pszenny)
  • 300 g brukselek
  • 2 płaskie łyżki śmietany 12%
  • 2/3 sera feta (resztę można wykorzystać do sałatki )
  • 2 ząbki czosnku

.
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Brukselki opłukać. Usunąć uszkodzone liście. Wrzucić do gotującej się wody. Gotować ok. 5 min. Nagrzać piekarnik do 180°C. Ser pokroić w kostkę. Makaron odcedzić. Dodać przekrojoną na pół brukselkę, ser feta, śmietanę i starty czosnek. Wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i włożyć do piekarnika na ok. 15 min.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA 1 PORCJI:

  • energia 493 kcal
  • białko 26 g
  • tłuszcz 16,5 g
  • węglowodany 53 g

Twój komentarz




POKAŻ