Aleksandra Janik
10 Kwie

Babka Wielkanocna z marchewką

Przepis na tradycyjną babkę Wielkanocną z dodatkiem marchewki.

Składniki:

  • Mąka pełnoziarnista 130 g (czubata szklanka)
  • Proszek do pieczenia 8 g (2 łyżeczki)
  • Cukier trzcinowy 100 g (½ szklanki)
  • Marchew 100g (2 sztuki)
  • Jajo 150 g (3 sztuki)
  • Płatki owsiane 40 g (4 łyżki)
  • Otręby pszenne 20g (2 łyżki)
  • Len nasiona 20 g (2 łyżki)
  • Olej rzepakowy 40 g (4 łyżki)


Sposób przygotowania:
Jajka umyć, wbić do miseczki i zmiksować na puszystą masę, dodać cukier trzcinowy i ponownie zmiksować. Marchewki obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Płatki owsiane zmielić na mąkę np. blenderem. Do jajek dodać przesianą mąkę pełnoziarnistą z proszkiem do pieczenia, cały czas miksując, wsypać otręby oraz zmielone płatki owsiane. Wymieszać. Do masy dodać startą marchew oraz olej. Delikatnie wymieszać do połączenia składników. Formę na babkę wysmarować masłem, obsypać mąką pełnoziarnistą, przelać masę i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 45-50 minut. Wystudzić w piekarniku.

Twój komentarz




POKAŻ