Składniki (4 porcje):
- jajo - 200 g, (4 sztuki)
- szczypiorek 3 g, (3 łyżeczki)
- migdały płatki - 10 g, (2 łyżeczki)
- groszek zielony konserwowy - 110 g, (1/2 puszki)
- rzodkiewka 100 g, (pęczek)
- sałata rzymska 40 g, (8 liści)
- marchew - 100 g, (2 sztuki)
- jogurt naturalny - 300 g - (2 kubki)
- pieprz czarny mielony - 2 g, (szczypta)
- sól - 2 g, (szczypta)
- sok z cytryny - 10 g, (łyżka)
Jajka ugotować, ostudzić i pokroić na ósemki, liście sałaty porwać na kawałki. Rzodkiewki pokroić w cienkie plasterki, marchew obrać i pokroić w słupki, Jogurt wymieszać z przyprawami, szczypiorkiem i sokiem z cytryny. Rzodkiewkę wymieszać z marchewką i groszkiem, wyłożyć na liście sałaty, położyć jajka i polać sosem. Gotową sałatkę posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.
Twój komentarz