Aleksandra Janik
09 Kwie

Sałatka jajeczna z migdałami

Pyszna propozycja wielkanocnej sałatki.

Składniki (4 porcje):

  • jajo - 200 g, (4 sztuki)
  • szczypiorek 3 g, (3 łyżeczki)
  • migdały płatki - 10 g, (2 łyżeczki)
  • groszek zielony konserwowy - 110 g, (1/2 puszki)
  • rzodkiewka 100 g, (pęczek)
  • sałata rzymska 40 g, (8 liści)
  • marchew - 100 g, (2 sztuki)
  • jogurt naturalny - 300 g - (2 kubki)
  • pieprz czarny mielony - 2 g, (szczypta)
  • sól - 2 g, (szczypta)
  • sok z cytryny - 10 g, (łyżka)


Jajka ugotować, ostudzić i pokroić na ósemki, liście sałaty porwać na kawałki. Rzodkiewki pokroić w cienkie plasterki, marchew obrać i pokroić w słupki, Jogurt wymieszać z przyprawami, szczypiorkiem i sokiem z cytryny. Rzodkiewkę wymieszać z marchewką i groszkiem, wyłożyć na liście sałaty, położyć jajka i polać sosem. Gotową sałatkę posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.

Twój komentarz




POKAŻ