Aleksandra Janik
03 Maj

Jak kształtować prawidłowe nawyki żywieniowe u malucha?

Czy wiecie kiedy zaczynamy kształtować nawyki żywieniowe pociechy?

Już w życiu płodowym zaczynają rozwijać się preferencje smakowe. Substancje smakowe pochodzące z żywności spożywanej przez matkę znajdują się w płynie owodniowym, który połyka płód.

W rezultacie płód jest eksponowany na smaki preferowane przez matkę oraz stopniowo uczy się je akceptować. 

Podobnie jest po porodzie, noworodek jest cały czas eksponowany na substancję spożywane przez matkę zawarte w mleku matki. Na kształtowanie preferencji żywieniowych w przyszłości wpływa akceptacja nowych smaków w pierwszych latach życia, dlatego od samego początku do diety dziecka należy wprowadzać zdrowe produkty. Rodzaj prowadzonej przez nas strategii żywieniowej wpływa na zdrowie młodego człowieka oraz sposób odżywiania się w wieku nastoletnim i dorosłym.

Zakorzenienie zdrowych nawyków oraz świadomych wyborów zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby dietozależne, np. otyłość, cukrzyca typu II. Małe dzieci łatwiej zaakceptują nowe produkty w połączeniu z żywnością już znaną i lubianą niż podane samodzielnie, zatem nowe smaki warto łączyć z produktami dobrze znanymi przez malucha. Na skojarzenie danych produktów wpływają także pozytywne reakcje, stan emocjonalny, czynniki socjalne i kulturowe oraz uczucie przyjemności po spożyciu posiłku, zatem należy zapewnić maluchowi spokojną atmosferę podczas posiłku.

Warto zwrócić uwagę na rodzaj podawanej żywności podczas szczególnych okazji, ponieważ dzieci chętniej sięgają po produkty, które kojarzą im się z przyjemnymi sytuacjami. Niestety obecnie na rodzinnych spotkaniach zbyt często serwujemy słodycze lub żywność typu fast-food. Kolejnym błędem jest nagradzanie tego typu żywnością, wówczas maluch kojarzy niezdrowe produkty z przyjemności. Jeżeli przyzwyczajamy dziecko, aby posiłki były zjadane przy stole, o określonych porach, poprzedzone umyciem rąk, to po upływie pewnego czasu, dziecko samo będzie chciało przestrzegać tych zasad. Unikajmy spożywania posiłków przy włączonym telewizorze. Każdy posiłek powinien być celebrowany, należy poświęcić mu odpowiednią ilość czasu.

Cukry, które występują naturalnie w owocach, warzywach czy niektórych ziarnach, stanowią element zdrowej, zbilansowanej diety. Natomiast cukry dodane, które pokrywają tylko zapotrzebowanie energetyczne, nie dostarczają równocześnie innych wartości odżywczych, przyjmowane w nadmiarze mogą prowadzić do zaburzeń metabolicznych i zwiększonego ryzyka chorób takich jak próchnica zębów, cukrzycy typu II czy choroby sercowo-naczyniowe. Dodatkowo spożywanie produktów bogatych w cukry dodane może w konsekwencji ograniczać spożycie innych pokarmów o wyższej wartości odżywczej, tym samym skutkuje to uboższą dietą malucha.

Pamiętajmy, że woda to najlepszy sposób na ugaszenie pragnienia. Należy wyrobić nawyk picia wody już od najmłodszych lat, ponieważ bogata oferta soków i herbat owocowych przeznaczonych dla dzieci, jest źródłem przede wszystkim substancji słodzących: glukozy, sacharozy, syropu glukozowo-fruktozowego czy skoncentrowanego soku owocowego.  

W kwietniu 2019 r. Amerykańska Akademia Pediatrii (American Academy of Pediatrics, AAP) i Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne (American Heart Association, AHA) opublikowały na łamach czasopisma Pediatrics wspólne stanowisko, w którym zaproponowały strategie z zakresu polityki zdrowia publicznego w celu ograniczenia spożycia napojów słodzonych u dzieci, m.in. AAP i AHA sugerują zwiększenie cen napojów słodzonych poprzez ich dodatkowe opodatkowanie, wprowadzenie prawnego ograniczenia reklam napojów słodzonych, które są skierowane do dzieci i nastolatków. Dodaotkowo autorzy publikacji podkreślają, że bardzo ważne jest zapewnienie dostępu do prawidłowych informacji dotyczących składników odżywczych zawartych w produktach spożywczych, a także rozważenie wprowadzenia wyraźnych oznaczeń z informacją o obecności cukrów dodanych.

Dostępne są zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia (World Health Organization, WHO), które rekomendują ograniczenie spożycia cukrów dodanych, tak by stanowiły < 10% całkowitego zapotrzebowania energetycznego, a ograniczenie ich przyjmowania do poziomu < 5% całkowitej podaży energetycznej może być związane z korzystniejszym wpływem zdrowotnym.

Twój komentarz




POKAŻ