Aleksandra Janik
30 Czerw

Batoniki orzechowe

Spróbuj łakoci bez wyrzutów sumienia!

Składniki:

  • płatki owsiane 100g
  • masło orzechowe- najlepiej płynne 60g
  • miód płynny 30g
  • orzeszki ziemne 30g
  • nasiona chia/ nasiona lnu 20g
  • gorzka czekolada- 4 kostki (20g)
  • mleko, kilka łyżek


Sposób przygotowania: Wszystkie składniki oprócz czekolady i mleka łączymy, tak, aby stanowiły jednolitą masę. Można wyrobić ręką lub w malakserze na najmniejszych obrotach. Jeżeli masa będzie bardzo sypka można dodać 2-3 łyżki wody. Na podłużną foremkę (keksówkę) wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy masę i dokładnie ugniatamy. Pieczemy 15 min w 170 stopniach. Po przestygnięciu kroimy na porcje- mi wyszło 8 szt i dekorujemy czekoladą roztopioną w łaźni wodnej z odrobiną mleka. Smacznego!

Twój komentarz




POKAŻ