Aleksandra Janik
18 Lip

Marynowana pierś z indyka

Pyszna i soczysta pierś z indyka idealna na obiad.

Składniki:

  • Filet z indyka 600g (2 sztuki)
  • Oliwa z oliwek 20g (2 łyżki)
  • Sól 2g (1 szczypta)
  • Pieprz czarny mielony 2g (1 szczypta)
  • Przyprawa tymianek 3g (1 łyżeczka)
  • Przyprawa majeranek 3g (1 łyżeczka)
  • Estragon 3g (1 łyżeczka)
  • Wino białe, wytrawne 40g (4 łyżki)
  • Masło 50g (1/4 kostki)


Sposób przygotowania:
Oliwę wymieszać z przyprawami. Filet z indyka umyć, osuszyć i natrzeć przygotowaną marynatą. Następnie odstawić na godzinę
do lodówki. Mięso przełożyć do brytfanny. Masło pokroić w paski i obłożyć nim mięso, opcjonalnie można też polać mięso
winem. Pieczeń piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez godzinę. Co jakiś czas podlewać indyka powstałym sosem. Gotowe!

Twój komentarz




POKAŻ