Składniki:
- Filet z indyka 600g (2 sztuki)
- Oliwa z oliwek 20g (2 łyżki)
- Sól 2g (1 szczypta)
- Pieprz czarny mielony 2g (1 szczypta)
- Przyprawa tymianek 3g (1 łyżeczka)
- Przyprawa majeranek 3g (1 łyżeczka)
- Estragon 3g (1 łyżeczka)
- Wino białe, wytrawne 40g (4 łyżki)
- Masło 50g (1/4 kostki)
Sposób przygotowania:
Oliwę wymieszać z przyprawami. Filet z indyka umyć, osuszyć i natrzeć przygotowaną marynatą. Następnie odstawić na godzinę
do lodówki. Mięso przełożyć do brytfanny. Masło pokroić w paski i obłożyć nim mięso, opcjonalnie można też polać mięso
winem. Pieczeń piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez godzinę. Co jakiś czas podlewać indyka powstałym sosem. Gotowe!
Twój komentarz