Aleksandra Janik
17 Sier

Serowa chmurka

Delikatne i lekkie ciasto na ciepłe dni!

Czas: ok. 25-30 min.

Przepis na 12 porcji.

Składniki:

  • 15 dag płatków owsianych błyskawicznych
  • 2 łyżki miodu
  • 6 dag masła
  • 1/2 granata
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

Masa serowa:

  • 50 dag mielonego chudego twarogu
  • 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 7 łyzeczek żelatyny
  • 1/2 laski wanilii

Przygotowanie:
Masło należy roztopić, dodać płatki i miód, wymieszać i wyłożyć na spód wyścielonej wcześniej tortownicy, wyrównać i docisnąć
Następnie należy przygotować masę. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, a kiedy lekko przestygnie, połączyć z jogurtem naturalnym. Ser zmiksować z cukrem. Potem dodać ziarenka wanilli, jogurt z żelatyną i dokładnie wymieszać.
Pod koniec masę wyłożyć na przygotowany spód, schłodzić w lodówce, aż zastygnie. Przed podaniem udekorować roztopioną i ostudzoną czkoladą oraz granatem lub truskawkami.

Smacznego!

Wartość energetyczna i odżywcza:
1 porcja: 197 kcal, 12 g białka, 6,3 g tłuszczu, 23,5 g węglowodanów, 0,8 błonnika
 

Twój komentarz




POKAŻ