Czas: ok. 25-30 min.
Przepis na 12 porcji.
Składniki:
- 15 dag płatków owsianych błyskawicznych
- 2 łyżki miodu
- 6 dag masła
- 1/2 granata
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
Masa serowa:
- 50 dag mielonego chudego twarogu
- 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki cukru
- 7 łyzeczek żelatyny
- 1/2 laski wanilii
Przygotowanie:
Masło należy roztopić, dodać płatki i miód, wymieszać i wyłożyć na spód wyścielonej wcześniej tortownicy, wyrównać i docisnąć
Następnie należy przygotować masę. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, a kiedy lekko przestygnie, połączyć z jogurtem naturalnym. Ser zmiksować z cukrem. Potem dodać ziarenka wanilli, jogurt z żelatyną i dokładnie wymieszać.
Pod koniec masę wyłożyć na przygotowany spód, schłodzić w lodówce, aż zastygnie. Przed podaniem udekorować roztopioną i ostudzoną czkoladą oraz granatem lub truskawkami.
Smacznego!
Wartość energetyczna i odżywcza:
1 porcja: 197 kcal, 12 g białka, 6,3 g tłuszczu, 23,5 g węglowodanów, 0,8 błonnika
Twój komentarz