Aleksandra Janik
25 Sier

Domowe tortille z kurczakiem

To smaczne i szybkie danie, które idealnie pasuje na obiad, kolację czy imprezę. Jest to również niezawodny posiłek, który można przygotować sobie na wynos lub dziecku zapakować do szkoły.


Składniki na ciasto (3 szt.)

  • Mąka pełnoziarnista 130g 1 szklanka
  • Woda 100g niecałe pół szklanki
  • Sól 2g 1 szczypta

Sposób przygotowania:
Mąkę wysypać na stolnicę i zrobić w niej zagłębienie. Wlać trochę wody i ugniatać, dolewać wodę stopniowo, aby powstało
ciasto, które będzie miękkie, ale nie będzie się przyklejało do rąk. Dodać sól. Następnie ciasto podzielić na 3 części, uformować
z nich kule i rozwałkować na jak najcieńsze placki. Smażyć na nieprzywierającej patelni bez dodatku tłuszczu, aż placek lekko
nabierze kolorów.

Składniki na farsz (3szt.):

  • Oliwa z oliwek 10g 1 łyżka
  • Filet z kurczaka 200g porcja
  • Szpinak świeży 300g 1 opakowanie
  • Pomidor 180g 3 małe sztuki
  • Przyprawa do drobiu 3g 1 łyżeczka
  • Jogurt naturalny 2% 150g 1 kubek
  • Koper 10g 2 łyżeczki
  • Czosnek 5g 1 ząbek
  • Sól 2g 1 szczypta
  • Pieprz kolorowy 2g 1 szczypta

Sposób przygotowania:
Fileta pokroić na małe kawałki. Doprawić przyprawami i podsmażyć na patelni z dodatkiem oliwy. Dodać umyty szpinak i dusić
chwilę, aż zmięknie. W między czasie przygotować sos: jogurt naturalny, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekany
koperek i połączyć. Doprawić solą i pieprzem kolorowym. Każdy placek posmarować sosem czosnkowym, położyć na niego
kurczaka ze szpinakiem i dodać pokrojonego pomidora. Tortillę zawinąć, do środka i na boki.

Twój komentarz




POKAŻ