Spód
Składniki:
- Otręby owsiane (nie mielone) -60g )6 łyżek)
- Proszek do pieczenia -4g (1 łyżeczka)
- Żółtko jaja - 90g (3 sztuki)
- Stewia lub inny słodzik w proszku- 10g (1 łyżka)
- Mleko 1,5% tłuszczu- 40g (4 łyżki)
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na spód przełożyć do miski i wymieszać łyżką. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i równomiernie
wyłożyć powstałą masę. Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni minut przez 10 minut.
Masa jogurtowa
Składniki:
- Jogurt naturalny 2% -800g (2 duże kubki)
- Białko jaja -120g (4 sztuki)
- Stewia 100g (1/2 szklanki)
- Budyń waniliowy, proszek bez cukru (80g 2 paczki)
- Olejek cytrynowy (1g kilka kropli)
Sposób przygotowania:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać stopniowo stewię, aromat i budynie. Wszystko razem
zmiksować, do połączenia składników. Następnie wlać jogurty i miksować przez moment na najniższych obrotach. Masę serową
przelać na podpieczone ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez 40 minut. Po upieczeniu sernika, zostawić go do
ostygnięcia w piekarniku. Następnie sernik włożyć do lodówki do stężenia na kilka godzin.
Twój komentarz