Aleksandra Janik
05 Sier

Jogurtowy serniczek

Przepis na pyszny i zdrowy sernik na owsianym spodzie.

Spód
Składniki:

  • Otręby owsiane (nie mielone) -60g )6 łyżek)
  • Proszek do pieczenia -4g (1 łyżeczka)
  • Żółtko jaja - 90g (3 sztuki)
  • Stewia lub inny słodzik w proszku- 10g (1 łyżka)
  • Mleko 1,5% tłuszczu- 40g (4 łyżki)


Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na spód przełożyć do miski i wymieszać łyżką. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i równomiernie
wyłożyć powstałą masę. Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni minut przez 10 minut.


Masa jogurtowa
Składniki:

  • Jogurt naturalny 2% -800g (2 duże kubki)
  • Białko jaja -120g (4 sztuki)
  • Stewia 100g (1/2 szklanki)
  • Budyń waniliowy, proszek bez cukru (80g 2 paczki)
  • Olejek cytrynowy (1g kilka kropli)

 

Sposób przygotowania:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać stopniowo stewię, aromat i budynie. Wszystko razem
zmiksować, do połączenia składników. Następnie wlać jogurty i miksować przez moment na najniższych obrotach. Masę serową
przelać na podpieczone ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez 40 minut. Po upieczeniu sernika, zostawić go do
ostygnięcia w piekarniku. Następnie sernik włożyć do lodówki do stężenia na kilka godzin.

Twój komentarz




POKAŻ