Aleksandra Janik
21 Wrze

Brokułowe klopsiki z soczewicy

Czy wiesz, że białko roślinne jest niezwykle pożądane w naszej diecie? Warto urozmaicać potrawy mięsne wykorzystując suche nasiona roślin strączkowych!

Składniki na brokułowe klopsiki z soczewicy:

  • Brokuły 3 małe różyczki (60 g)
  • Cząber mielony 1 szczypta (0,2 g)
  • Kolendra mielona 1 szczypta (0,2 g)
  • Olej rzepakowy uniwersalny 1 łyżeczka (5 g)
  • Pieprz czarny mielony 1 szczypta (0,2 g)
  • Płatki owsiane 4 łyżki (40 g)
  • Soczewica czerwona nasiona 1/4 szklanki (45 g)
  • Sól 1 szczypta (0,2 g)


Składniki na sos pomidorowy:

  • Cebula 0.5 małej sztuki (25 g)
  • Czosnek 1 ząbek (5 g)
  • Olej rzepakowy uniwersalny 1 łyżeczka (5 g)
  • Przecier pomidorowy (passata) 0.5 szklanki (120 g)
  • Przyprawa oregano 1 szczypta (0,2 g)

Przygotowanie:

Piekarnik nastawić na 200 stopni. Brokuły ugotować w wodzie lub na parze. Soczewicę ugotować na sypko (do gotującej się wody wsypać soczewicę i gotować na małym ogniu około 10 minut). Ugotowane brokuły, soczewicę, olej oraz przyprawy wrzucić do jednej miski i zmiksować na gładką masę. Dodać płatki owsiane i odstawić na 15-20 minut aby wchłonęły nadmiar wody. Zwilżonymi dłońmi formować z masy kulki i układać na blasze. Klopsiki piec aż się zarumienią (15-20 minut). Gotowe klopsiki polać przygotowanym wcześniej sosem pomidorowym.
Na patelni rozgrzać olej. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przecier pomidorowy oraz oregano. Całość podgrzewać przez około 5 minut, na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Gotowe!

Twój komentarz




POKAŻ