Aleksandra Janik
21 Wrze

Fit brownie z bananami

Dla tych, którzy uwielbiają słodkości! Pyszne brownie, którym na pewno zaskoczysz niejedną osobę!

Składniki:

  • 120 g gorzkiej czekolady z wysoką zawartością kakao
  • 3 łyżki oleju kokosowego lub masła Ghee
  • 2 dojrzałe banany
  • duży jogurt naturalny (koniecznie gęsty) lub grecki (300 g)
  • 1,5 szklanki mąki ryżowej
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka masła lub oleju kokosowego
  • orzechy do dekoracji

Przygotowanie:

Czekoladę należy pokruszyć, rozpuścić w małym rondelku wraz z olejem kokosowym, wymieszać, lecz nie zagotować, a następnie odstawić do przestygnięcia.

W misce łyżką należy wymieszamć ze sobą: jogurt, mąkę, sodę, przestygniętą czekoladę. Na końcu dodać lekko rozgniecione widelcem banany, całość wymieszać za pomocą łyżki. Przelać masę do foremki (u mnie mała bo o rozmiarze 22 x 14 cm, możecie użyć keksówki), wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 35 minut w temp. 180 stopni.

Gdy ciasto się upiecze, przygotować polewę: czekoladę rozpuścić wraz z łyżką masła, wymieszać, polać nią upieczone brownie. Udekorować posiekanymi orzechami. Smacznego!

Twój komentarz




POKAŻ