Składniki:
- 120 g gorzkiej czekolady z wysoką zawartością kakao
- 3 łyżki oleju kokosowego lub masła Ghee
- 2 dojrzałe banany
- duży jogurt naturalny (koniecznie gęsty) lub grecki (300 g)
- 1,5 szklanki mąki ryżowej
- 1/2 łyżeczki sody
- 50 g czekolady gorzkiej
- 1 łyżka masła lub oleju kokosowego
- orzechy do dekoracji
Przygotowanie:
Czekoladę należy pokruszyć, rozpuścić w małym rondelku wraz z olejem kokosowym, wymieszać, lecz nie zagotować, a następnie odstawić do przestygnięcia.
W misce łyżką należy wymieszamć ze sobą: jogurt, mąkę, sodę, przestygniętą czekoladę. Na końcu dodać lekko rozgniecione widelcem banany, całość wymieszać za pomocą łyżki. Przelać masę do foremki (u mnie mała bo o rozmiarze 22 x 14 cm, możecie użyć keksówki), wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 35 minut w temp. 180 stopni.
Gdy ciasto się upiecze, przygotować polewę: czekoladę rozpuścić wraz z łyżką masła, wymieszać, polać nią upieczone brownie. Udekorować posiekanymi orzechami. Smacznego!
Twój komentarz