Aleksandra Janik
21 Wrze

Gryczano-marchewkowe gofry

Gofry nie muszą zawierać glutenu i innych alergenów. Bez tych dodatków będą się nadawać dla każdego alergika!

Składniki:

  • 300 ml mąki gryczanej
  • 400 ml mleka roślinnego lub krowiego
  • 1 marchewka 
  • 1 średniej wielkości jabłko
  • 1 rozgnieciony banan
  • 100 g roztopionego masła*
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko**

Do dużej miski, należy zetrzeć obraną marchewkę i jabłko. Dodać rozgniecionego banana, mąkę gryczaną, mleko, roztopione masło, jajko i proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać.

*- w razie alergii na białko mleka krowiego należy zastąpić olejem

**- w razie alergii na białko jaja należy zastąpić wodą po gotowanej ciecierzycy

Za pomocą chochli nałożyć porcję ciasta do gofrownicy i piec.

Gofry podawać z ulubionymi i sezonowymi owocami.

Twój komentarz




POKAŻ