Aleksandra Janik
21 Wrze

Zupa krem z zielonych szparagów

Przepis na bardzo prostą i szybką w przygotowaniu zupę krem ze szparagów. Idealnie smakuje w towarzystwie sera pleśniowego i nasion słonecznika.

Składniki:

pęczek zielonych szparagów
500-600 ml dobrej jakości bulionu warzywnego lub drobiowego
pół cebuli
1 ząbek czosnku
sól, pieprz,
łyżka oliwy z oliwek
do podania: ser pleśniowy, prażone nasiona słonecznika

Przygotowanie:

Szparagi należy umyć i odłamać końcówki, aby nie było zdrewniałej części.  Ładniejsze główki szparagów należy odkroić i odłożyć na bok. Resztę łodyżek należy pokroić na kawałki 1,5-2 cm. Cebulę i czosnek należy pokroić w kostkę. Zeszklić je na oliwie, następnie należy dodać pokrojone szparagi i smażyć jeszcze minutę. Wlać gorący bulion i gotować szparagi do miękkości 10- 15 minut, w zależności od ich grubości. Główki szparagów wystarczy zalać wrzątkiem i pozostawić je w nim na kilka minut. Na koniec należy zblendować zupę za pomocą blendera i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Do podania polecam ser pleśniowy i prażone nasiona słonecznika.

Smacznego!

Twój komentarz




POKAŻ