Składniki:
- ½ szklanki kaszy jaglanej
- 1 szklanka mleka (krowiego lub roślinnego)
- 2,5 łyżki miodu lub syropu klonowego
- 5 łyżek wiórek kokosowych + dodatkowa porcja do obtoczenia
- 1 łyżka masła (min. 82%tłuszczu)
- garść płatków migdałów
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną należy wypłukać pod zimną i wrzącą wodą, a następnie wsypać do garnka. Do kaszy dolać mleko i gotować na bardzo małym ogniu do momentu, aż kasza wchłonie całe mleko. Na patelni podprażyć wiórki kokosowe do momentu, gdy nabiorą pomarańczowego koloru. Do ugotowanej gorącej kaszy dodać wiórki kokosowe, wymieszać. Następnie dodać łyżkę masła oraz 2,5 łyżki miodu lub syropu klonowego- ponownie wymieszać. Dodać płatki migdałowe. Całość zmiksować. Następnie formować kulki, a następnie obtaczać je w wiórkach kokosowych. Powinno wyjść ok. 20 kulek. Kulki schłodzić w lodówce. Smacznego
Twój komentarz