Rodzina należy do czynników ryzyka oraz do czynników chroniących przed zaburzeniami zdrowia. Otyłość to choroba o wieloczynnikowym i złożonym podłożu, dlatego interwencje żywieniowe wśród dzieci należy włączyć od najmłodszych lat jako strategię w prewencji otyłości.
Otyłość może powodować upośledzenie rozwoju biologicznego, psychicznego i społecznego, mogą niekorzystnie wpływać także na zdolności poznawcze oraz uczenia się. Bardzo częstym powikłaniem otyłości są problemy psychospołeczne. W konsekwencji powoduje to u dzieci i młodzieży negatywną samoocenę, pasywną postawę, poczucie smutku i wstydu oraz brak wiary we własne siły. Ze strony społeczeństwa otyłe dzieci narażone są na odrzucenie i agresję, a także przezywanie, wyśmiewanie i poniżanie. Ponadto otyłe dzieci narażone są na choroby dietozależne, m.in. zespół metaboliczny, do którego zalicza się występowanie otyłości brzusznej i minimum 2 innych zaburzeń np. cukrzyca typu II, nadciśnienie tętnicze, zaburzenia lipidowe.
W celu zminimalizowania ryzyka wystąpienia otyłości u dzieci i młodzieży należy systematycznie monitorować wzrastanie, wykonując badania antropologiczne. Mają one na celu poprawić stan zdrowia oraz służą profilaktyce chorób i zaburzeń rozwojowych. Ponadto wymiary dziecka, adekwatne do wieku i płci zapewniają dobre samopoczucie, ewentualne odstępstwa powinny motywować do zmiany nawyków żywieniowych i trybu życia.
Najlepiej prawidłowe nawyki żywieniowe zacząć wprowadzać już dziś we własnych domach. Zapewni to właściwy rozwój dziecka oraz uchroni go od przykrych doświadczeń ze strony społeczeństwa.
Twój komentarz