Składniki:
- 2 szklanki drobnej białej fasoli (przez noc należy namoczyć w zimnej wodzie)
- 2 duże cebule
- 1 jabłko
- 2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka tymianku
- spora szczypta gałki, startej
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka musztardy
- 100 ml oleju + dodatkowa porcja do smażenia
- 5 czubatych łyżek zmielonych płatków owsianych
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Cebulę należy obrać i pokroić w piórka, jabłko obrać i pokroić w kostkę. Namoczoną fasolę odcedzić, opłukać i ugotować w nieosolonej wodzie do miękkości. W międzyczasie na patelni na najmniejszym ogniu należy zeszklić cebulę oraz jabłka, aż będą się lekko rozpadać. Ugotowaną fasolę opłukać, przestudzić i połączyć z podduszonymi cebulami, jabłkami oraz resztą składników. Całość należy zmielić za pomocą maszynki do mielenia lub zmiksować ręcznym blenderem. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Keksówkę wysmarować olejem, przełożyć masę fasolową i piec przez około 40 minut, w połowie pieczenia można przykryć wierzch pasztetu folią aluminiową (aby pasztet się za bardzo nie spiekł). Upieczony pasztet należy wyciągnąć na blat, zostawić do całkowitego wystudzenia i dopiero wtedy wyjąć z formy i kroić. Gotowe!
Twój komentarz