Aleksandra Janik
21 Wrze

Wegański pasztet z białej fasoli

Taka odmiana sprawdzi się w każdej polskiej kuchni! :)

Składniki:

  • 2 szklanki drobnej białej fasoli (przez noc należy namoczyć w zimnej wodzie)
  • 2 duże cebule
  • 1 jabłko
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • spora szczypta gałki, startej
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka musztardy
  • 100 ml oleju + dodatkowa porcja do smażenia
  • 5 czubatych łyżek zmielonych płatków owsianych
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Cebulę należy obrać i pokroić w piórka, jabłko obrać i pokroić w kostkę. Namoczoną fasolę odcedzić, opłukać i ugotować w nieosolonej wodzie do miękkości. W międzyczasie na patelni na najmniejszym ogniu należy zeszklić cebulę oraz jabłka, aż będą się lekko rozpadać. Ugotowaną fasolę opłukać, przestudzić i połączyć z podduszonymi cebulami, jabłkami oraz resztą składników. Całość należy zmielić za pomocą maszynki do mielenia lub zmiksować ręcznym blenderem. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Keksówkę wysmarować olejem, przełożyć masę fasolową i piec przez około 40 minut, w połowie pieczenia można przykryć wierzch pasztetu folią aluminiową (aby pasztet się za bardzo nie spiekł). Upieczony pasztet należy wyciągnąć na blat, zostawić do całkowitego wystudzenia i dopiero wtedy wyjąć z formy i kroić. Gotowe!

Twój komentarz




POKAŻ