Przepis:
- 800 g dyni
- 250 g ziemniaków
- 25 g masła (min.82% tłuszczu)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kurkumy w proszku
- 1 łyżeczka świeżego startego imbiru
- 1 pomidor albo 1/2 puszki krojonych pomidorów
- 1 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 1 szklanka mleka 2%
Przygotowanie:
Dynię należy obrać ze skórki, usunąć nasiona, miąższ pokroić w kostkę. Ziemniaki należy obrać i pokroić w kostkę. W większym garnku na maśle zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę oraz obrany i czosnek pokrojony na plasterki. Dodać dynię i ziemniaki, doprawić do samku solą, kurkumą i imbirem. Smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 minut. Następnie należy wlać gorący bulion, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 10 minut. Pomidora sparzyć, obrać, pokroić w ćwiartki, usunąć szypułki oraz nasiona. Miąższ pokroić w kosteczkę i dodać do zupy. Pomidory z puszki są już gotowe do użycia, wystarczy dodać do przygotowywanej potrawy. Wymieszać i gotować przez 5 minut, do miękkości warzyw. Całość zmiksować w blenderze z dodatkiem mleka. Gotowe!
Twój komentarz