Aleksandra Janik
21 Wrze

Zupa krem z dynii

Pyszna zupa krem z dyni, z dodatkiem ziemniaków i pomidora. Dodatek imbiru, kurkumy i czosnku rozgrzeje każdy organizm w chłodne dni!  

Przepis:

  • 800 g dyni
  • 250 g ziemniaków
  • 25 g masła (min.82% tłuszczu)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kurkumy w proszku
  • 1 łyżeczka świeżego startego imbiru
  • 1 pomidor albo 1/2 puszki krojonych pomidorów
  • 1 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 szklanka mleka 2%

 

Przygotowanie: 

Dynię należy obrać ze skórki, usunąć nasiona, miąższ pokroić w kostkę. Ziemniaki należy obrać i pokroić w kostkę. W większym garnku na maśle zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę oraz obrany i czosnek pokrojony na plasterki. Dodać dynię i ziemniaki, doprawić do samku solą, kurkumą i imbirem. Smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 minut. Następnie należy wlać gorący bulion, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 10 minut.  Pomidora sparzyć, obrać, pokroić w ćwiartki, usunąć szypułki oraz nasiona. Miąższ pokroić w kosteczkę i dodać do zupy. Pomidory z puszki są już gotowe do użycia, wystarczy dodać do przygotowywanej potrawy. Wymieszać i gotować przez 5 minut, do miękkości warzyw. Całość zmiksować w blenderze z dodatkiem mleka. Gotowe!

Twój komentarz




POKAŻ