Aleksandra Janik
29 Wrze

Sałatka z dyni z dodatkiem sera pleśniowego

Dynia sprawdza się nie tylko w zupie, idealnie pasuje i wzbogaca smak sałatek. 

Składniki:

  • 1 dynia hokkaido (około 2kg)
  • 1łyżeczka suszonego tymianku
  • 100g orzechów włoskich
  • 125g niebieskiego sera pleśniowego
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

 

Przygotowanie:


Piekarnik należy rozgrzać do 220 stopni. Dynię dokładnie umyć, przeciąć na pół i łyżką wyciągnąć ze środka pestki. Następnie dynię pokroić w kostkę, nie musi być drobna, ani równa, ważne żeby wygodnie się jadło :) Dynię ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą z oliwek i posypać tymiankiem. Włożyć do piekarnika na około 30-40 minut, miękkość można sprawdzać widelcem. Upieczoną dynię wyjąć z piekarnika i włożyć do miski. Posypać całość orzechami włoskimi i pokruszonym serem. Wszystko doprawić solą i pieprzem do smaku. Smacznego!

Twój komentarz




POKAŻ