Składniki:
- soczewica zielona 1 szklanka,
- marchewki 2 sztuki,
- korzeń pietruszki 1 sztuka,
- seler korzeniowy 100-150g ,
- cebula 1 sztuka,
- czosnek ząbki,
- oliwa z oliwek 1łyżka,
- jajka 3 sztuki,
- bułka trata 3 łyżki,
- przyprawy (liść suszonego lubczyku, sól, pieprz, czosnek suszony, papryka wędzona, gałka muszkatałowa)
Sposób przygotowania:
Zieloną soczewicę zalewamy wodą na 1 godzinę. Po tym czasie przelewamy zimną wodą, wsypujemy do garnka. Zalewamy 2 szklankami wody, gotujemy na wolnym ogniu przez 20-25 minut. Pod koniec solimy. Ugotowaną soczewicę odsączamy na sitku. Osobno odkładamy kilka łyżek (na wierzch pasztetu).
Marchewkę, pietruszkę i seler gotować do miękkości. Najlepszym sposobem jest wykorzystać te od gotowania rosołu. Do miski włożyć soczewicę, kawałki marchewki, selera i pietruszki. Cebulę oraz czosnek posiekać na mniejsze kawałki, podsmażyć na oliwie, dodać do miski. Całość zblendować na gładką masę. Wbić jajka, dodać bułkę tartą. Masę dokładnie wymieszać łyżką. Na końcu przyprawić do smaku.
Masę przelać do wyłożonej papierem do pieczenia foremki o wymiarach 10x24 cm. Wygładzić wierzch i obsypać pozostawianymi ziarnami soczewicy.
Piec w 180 stopniach przez 40-45 minut. Góra pasztetu musi być rumiana.
Twój komentarz