Aleksandra Janik
12 Sty

Flora bakteryjna- probiotyki, prebiotyki, synbiotyki

Florę bakteryjna jelit budują wszystkie bakterie, które zasiedlają jelita, może to być nawet 1500 różnych gatunków bakterii. Warto pamiętać, iż skład jest unikalny dla każdej osoby, ponadto może ulec zmianie na skutek wielu czynników, np. antybiotykoterapia, rodzaj stosowanej diety czy wiek.

Nie można dokładnie określić idealnego dla nas składu flory bakteryjnej, jednak wiadomo jednak, iż niektóre bakterie mają korzystny wpływ na nasze zdrowie (np. bakterie z rodzaju Lactobacillus), inne zaś mogą przyczynić się do rozwoju chorób (np. Clostridium)..


Warto dbać o odpowiedni stan flory bakteryjnej jelit za pomocą diety oraz stosować ewentualną w suplementacji, gdyż:

  • profilaktyka probiotyczna może skrócić czas trwania infekcji górnych dróg oddechowych i czas trwania choroby,
  • probiotyki mogą chronić organizm przed infekcjami wirusowymi i zmniejszać ryzyko przeziębienia,
  • probiotyki mogą wzmacniać skuteczność szczepionki przeciw grypie, jeśli są przyjmowane podczas jej stosowania,
  • probiotyki mogą wywierać korzystny wpływ na zdrowie przewodu pokarmowego i zmniejszać dolegliwości tj. nieswoiste zapalenie jelit, biegunka czy zespół jelita drażliwego. Problemy te mogą dotyczyć zwłaszcza osób po grypę lub innej chorobie wirusowej.


Wybrane najlepsze źródła pokarmowe wspierające zdrową florę bakteryjną jelit:

żywność prebiotyczna: 

  • czosnek, 
  • cebula, 
  • pory, 
  • szparagi, 
  • banany
  • ogólnie  owoce, warzywa, produkty pełnoziarniste.
  • żywność probiotyczna:
  • kefir, 
  • maślanka
  • jogurt, 
  • sfermentowane warzywa np. Kiszona kapusta, kiszone ogórki,
  • kombucha, 
  • kimchi, 
  • miso,
  • suplementy dostępne w aptekach lub sklepach ze zdrową żywnością i z suplementami dla sportowców zawierające w swoim składzie odpowiednie dawki i różnorodność kultur bakterii i/lub drożdży.


Bibliografia:

Maldonado Galdeano C, Cazorla SI, Lemme Dumit JM, Vélez E, Perdigón G. Beneficial Effects of Probiotic Consumption on the Immune System. Ann Nutr Metab. 2019;74(2):115-124. doi: 10.1159/000496426. Epub 2019 Jan 23. PMID: 30673668.
Boge T, Rémigy M, Vaudaine S, Tanguy J, Bourdet-Sicard R, van der Werf S. A probiotic fermented dairy drink improves antibody response to influenza vaccination in the elderly in two randomised controlled trials. Vaccine. 2009 Sep 18;27(41):5677-84. doi: 10.1016/j.vaccine.2009.06.094. Epub 2009 Jul 16. PMID: 19615959.
Rizzardini G, Eskesen D, Calder PC, Capetti A, Jespersen L, Clerici M. Evaluation of the immune benefits of two probiotic strains Bifidobacterium animalis ssp. lactis, BB-12® and Lactobacillus paracasei ssp. paracasei, L. casei 431® in an influenza vaccination model: a randomised, double-blind, placebo-controlled study. Br J Nutr. 2012 Mar;107(6):876-84. doi: 10.1017/S000711451100420X. Epub 2011 Sep 7. PMID: 21899798.
Yeh TL, Shih PC, Liu SJ, Lin CH, Liu JM, Lei WT, Lin CY. The influence of prebiotic or probiotic supplementation on antibody titers after influenza vaccination: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Drug Des Devel Ther. 2018 Jan 25;12:217-230. doi: 10.2147/DDDT.S155110. PMID: 29416317; PMCID: PMC5790137.
Jespersen L, Tarnow I, Eskesen D, Morberg CM, Michelsen B, Bügel S, Dragsted LO, Rijkers GT, Calder PC. Effect of Lactobacillus paracasei subsp. paracasei, L. casei 431 on immune response to influenza vaccination and upper respiratory tract infections in healthy adult volunteers: a randomized, double-blind, placebo-controlled, parallel-group study. Am J Clin Nutr. 2015 Jun;101(6):1188-96. doi: 10.3945/ajcn.114.103531. Epub 2015 Apr 29. PMID: 25926507.

Twój komentarz




POKAŻ