Aleksandra Janik
20 Sty

Bigos z młodej kapusty

Wyjątkowa potrawa z tradycją, doczekała się swojego święta!

Składniki:

  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego 
  • 2 kromki chleba żytniego razowego 
  • 1/3 sztuki kapusty młodej
  • 2 łyżeczki kopru
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek 
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego 
  • 1 łyżeczka przyprawy: kmin mielony, liść laurowy, ziele angielskie 
  • 3 łyżki nasion soczewica



Przygotowanie:
Kapustę umyć i poszatkować. W garnku rozgrzać oliwę i dodać kapustę oraz obraną i wymieszać. Wlać bulion, dodać soczewicę, doprawić solą, pieprzem, dodać przyprawy i przecier pomidorowy. Wymieszać, przykryć i zagotować. Gotować pod przykryciem przez około 15-20 minut, w międzyczasie 1-2 razy zamieszać. Dodać posiekany koperek, wymieszać i zagotować.

Twój komentarz




POKAŻ