Aleksandra Janik
09 Sty

Udko w pomarańczach z kiszoną kapustą

Przepis na pyszny obiad z solidną dawką witamin i wzmacniający odporność!

Składniki:

  • 150g kapusty kiszonej 
  • 170g kurczaka - udo bez skóry 
  • 5g miodu 
  • 10g oleju rzepakowego 
  • 1,5g oregano 
  • 200g pomarańczy
  • 200g ziemniaków 


Przygotowanie:
Udko włożyć do miski, wlać sok z połówki pomarańczy i wymieszać. Odstawić do zamarynowania (min. 1 godzina, max. 1 dzień). W międzyczasie przemieszać 1-2 razy w razie potrzeby. Kiszoną kapustę opłukać, odcisnąć, wymieszać z liśćmi laurowymi, zielem angielskim oraz miodem. Włożyć do większego naczynia żaroodpornego. Dodać cząstki z drugiej połówki pomarańczy. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Udko wyjąć z soku pomarańczowego, doprawić solą, pieprzem, a następnie mieszanką przypraw. Obsmażyć na dużej patelni na oleju i dodać do naczynia z kapustą. Wstawić do piekarnika i piec bez przykrycia przez ok. 50 minut. Ziemniaki ugotować w lekko osolonym wrzątku.

Smacznego!

Twój komentarz




POKAŻ