Składniki:
- 150g kapusty kiszonej
- 170g kurczaka - udo bez skóry
- 5g miodu
- 10g oleju rzepakowego
- 1,5g oregano
- 200g pomarańczy
- 200g ziemniaków
Przygotowanie:
Udko włożyć do miski, wlać sok z połówki pomarańczy i wymieszać. Odstawić do zamarynowania (min. 1 godzina, max. 1 dzień). W międzyczasie przemieszać 1-2 razy w razie potrzeby. Kiszoną kapustę opłukać, odcisnąć, wymieszać z liśćmi laurowymi, zielem angielskim oraz miodem. Włożyć do większego naczynia żaroodpornego. Dodać cząstki z drugiej połówki pomarańczy. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Udko wyjąć z soku pomarańczowego, doprawić solą, pieprzem, a następnie mieszanką przypraw. Obsmażyć na dużej patelni na oleju i dodać do naczynia z kapustą. Wstawić do piekarnika i piec bez przykrycia przez ok. 50 minut. Ziemniaki ugotować w lekko osolonym wrzątku.
Smacznego!
Twój komentarz