Składniki na 3 słoiki:
- 3 duże buraki
- 1,5l wody
- 1,5 łyżki soli
- 12 ziaren pieprzu kolorowego
- 6 ziaren ziela angeilskiego
- 9 ząbków czosnku
- koper
Przygotowanie:
Na początek należy przygtować naczynie na zakwas, może to być zwykły słoik, np. po kiszonych ogórkach. Naczynia, przykrywki należy dokłądnie wyparzyć i osuszyć. Następnie należy obrać z łupinek i lekko rozgnieść czosnek. Sól należy zlać wrzątkiem i dokładnie wymieszać, aby sie rozpuściła. Buraki pokroić na równe, mniejsze kawałki. Tak przygotowane buraki należy włożyć do słoika i co jakiś czas dociskać. Pomiędzy należy wsadzać czosnek, liście laurowe oraz ziele angielskie i pieprz. Pozostawić 1,5 cm wolnego miejsca od wierzchu słoika. Na koniec buraki należy zalać gorącą wodą z solą. Pamiętać, aby składniki zakwasu buraczanego nie wystawały ponad powierzchnię wody. Na koniec należy dokładnie zakręcić słoik i postawić do góry nogami. Gotowe!
Twój komentarz