Aleksandra Janik
15 Gru

Zakwas buraczany

Święta tuż, tuż, warto pomyśleć nad przygotowaniem domowego zakwasu na świąteczny barszcz :)

Składniki na 3 słoiki:

  • 3 duże buraki
  • 1,5l wody
  • 1,5 łyżki soli
  • 12 ziaren pieprzu kolorowego
  • 6 ziaren ziela angeilskiego
  • 9 ząbków czosnku
  • koper 

Przygotowanie:

Na początek należy przygtować naczynie na zakwas, może to być zwykły słoik, np. po kiszonych ogórkach. Naczynia, przykrywki należy dokłądnie wyparzyć i osuszyć. Następnie należy obrać z łupinek i lekko rozgnieść czosnek. Sól należy zlać wrzątkiem i dokładnie wymieszać, aby sie rozpuściła. Buraki pokroić na równe, mniejsze kawałki. Tak przygotowane buraki należy włożyć do słoika i co jakiś czas dociskać. Pomiędzy należy wsadzać czosnek, liście laurowe oraz ziele angielskie i pieprz. Pozostawić 1,5 cm wolnego miejsca od wierzchu słoika. Na koniec buraki należy zalać gorącą wodą z solą. Pamiętać, aby składniki zakwasu buraczanego nie wystawały ponad powierzchnię wody. Na koniec należy dokładnie zakręcić słoik i postawić do góry nogami. Gotowe!

Twój komentarz




POKAŻ