Składniki:
- 1 ząbek czosnku
- 2 g drożdży
- 6 łyżek mąki żytniej
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 5 sztuk oliwek w puszce
- 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 1 g przyprawy bazylia
- 1 g przyprawy kurkuma
- 1 garść rukoli
- 20 g sera mozzarella półtłustego
- szczypta soli
- 2 plastry szynki z indyka
- pół szklanki wody
Przygotowanie:
Mąkę, sól, drożdże, wodę i 1/2 oleju należy dodać do miski i wyrobić ciasto. Następnie ciasto wyłożyć na posmarowaną tłuszczem patelnię i trzymać na średnim ogniu około 10-15 minut. Przewrócić na drugą stronę, potem należy posmarować przecierem pomidorowym zmieszanym z rozgniecionym czosnkiem. Ułożyć na nim pokrojoną szynkę, oliwki, posypać serem i przyprawami. Przykryć patelnię i trzymać aż ser się roztopi. Posypać rukolą.
Smacznego!
Twój komentarz