Aleksandra Janik
09 Luty

Pizza z szynką i warzywami na patelni

Dziś przypada Światowy Dzień Pizzy!

Z tej okazji przygotowałam dla Was prosty przepis na smaczną i szybką pizze prosto z patelni!

Składniki:

  • 1 ząbek czosnku 
  • 2 g drożdży 
  • 6 łyżek mąki żytniej 
  • 1 łyżka oleju rzepakowego 
  • 5 sztuk oliwek w puszce
  • 3 łyżeczki przecieru pomidorowego 
  • 1 g przyprawy bazylia 
  • 1 g przyprawy kurkuma 
  • 1 garść rukoli 
  • 20 g sera mozzarella półtłustego
  • szczypta soli
  • 2 plastry szynki z indyka 
  • pół szklanki wody 


Przygotowanie:
Mąkę, sól, drożdże, wodę i 1/2 oleju należy dodać do miski i wyrobić ciasto. Następnie ciasto wyłożyć na posmarowaną tłuszczem patelnię i trzymać na średnim ogniu około 10-15 minut. Przewrócić na drugą stronę, potem należy posmarować przecierem pomidorowym zmieszanym z rozgniecionym czosnkiem. Ułożyć na nim pokrojoną szynkę, oliwki, posypać serem i przyprawami. Przykryć patelnię i trzymać aż ser się roztopi. Posypać rukolą. 

Smacznego!

Twój komentarz




POKAŻ