Aleksandra Janik
26 Marz

Galareta z kurczaka z groszkiem i jajkiem

Lekka galareta z kurczakiem, idealna na świąteczny stół! :)

Składniki:

  • 1 jajo
  • 100g fileta z kurczaka
  • 1 łyżka groszku zielonego konserowanego
  • 1 liść laurowy
  • 1 marchew
  • kawałek selera korzeniowego
  • ziarenko ziela angielskiego 
  • 1 pełna łyżeczka żelatyny
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie: 

Jajka ugotować. Warzywa obrać i razem z mięsem włożyć do garnka. Zalać dwoma szklankami wody i gotować około 30 minut. Wywar ostudzić i przecedzić. Mięso pokroić w plasterki, marchewkę w kostkę. Żelatynę rozpuścić w 1 niepełnej szklance gorącego wywaru i przestudzić. Mięso, jajko, groszek i marchewkę umieścić w małej miseczce, zalać żelatyną i odstawić do stężenia. Gotową galaretę polać sokiem z cytryny.

Twój komentarz




POKAŻ