Aleksandra Janik
29 Marz

Babeczki czekoladowe z płatków owsianych

Zdrowe, smaczne i szybkie babeczki, idealne na świąteczny stół.

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 2 jaja
  • 10 łyżek oleju rzepakowego
  • 3 łyżki kakao
  • 10 łyżek ksylitolu/erytrolu
  • 1/2 szklanki mleka 2%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Przygotowanie:

Piekarnik należy rozgrzać do 200 stopni. Płatki owsiane należy zmielić. W misce zmiksować jaja na puszystą masę, dodać do nich ksylitol/erytrol i dalej miksować. Dodać powoli olej oraz mleka, ciągle miksując, a nastepnie dodać mąkę owsianą, proszek do pieczenia, sodę i kakao. Miksować tak długo, aż powstanie jednolita, gładka masa. Nakładać ciasto do foremek na muffiny i piec w piekarniku ok. 15 minut.

Twój komentarz




POKAŻ