Aleksandra Janik
30 Marz

Sernik na zimno z owocami

Delikatny i puszysty sernik na Świeta i nie tylko :)

Składniki:

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 120g biszkoptów
  • 500g truskawek mrożonych
  • 75g galaretki truskawkowej
  • 2 łyżki (16g) żelatyny
  • 1/2 szklanki (110g)mleko 1,5%
  • 150g śmiatanki 30%
  • 150g ksylitolu/erytrolu
  • kilka kropel aromatu waniliowego 

Przygotowanie: 

Galaretkę należy przygotować wg przepisu na opakowaniu, odstawić. Biszkoptami należy wyłożyć tortownicę. Mleko zagotować, zdjąć z ognia i rozpuścić wcześniej namoczoną żelatynę. Substancję słodzącą, twaróg, śmietankę i aromat wymieszać. Przestudzoną żelatynę należy zahartować kilkoma łyżkami masy twarogowej, następnie wymieszać z resztą składników. Dodać pokrojone truskawki (kilka sztuk zostawić do dekoracji), delikatnie wymieszać i sylać do tortownicy. Włożyć do lodówki na pół godziny, następnie ozdobić truskawkami, wylać na wierzch galaretkę i wstawić ponownie do całkowitego stężęnia. Gotowe! 

Twój komentarz




POKAŻ