Składniki:
- 1 kg twarogu sernikowego
- 120g biszkoptów
- 500g truskawek mrożonych
- 75g galaretki truskawkowej
- 2 łyżki (16g) żelatyny
- 1/2 szklanki (110g)mleko 1,5%
- 150g śmiatanki 30%
- 150g ksylitolu/erytrolu
- kilka kropel aromatu waniliowego
Przygotowanie:
Galaretkę należy przygotować wg przepisu na opakowaniu, odstawić. Biszkoptami należy wyłożyć tortownicę. Mleko zagotować, zdjąć z ognia i rozpuścić wcześniej namoczoną żelatynę. Substancję słodzącą, twaróg, śmietankę i aromat wymieszać. Przestudzoną żelatynę należy zahartować kilkoma łyżkami masy twarogowej, następnie wymieszać z resztą składników. Dodać pokrojone truskawki (kilka sztuk zostawić do dekoracji), delikatnie wymieszać i sylać do tortownicy. Włożyć do lodówki na pół godziny, następnie ozdobić truskawkami, wylać na wierzch galaretkę i wstawić ponownie do całkowitego stężęnia. Gotowe!
Twój komentarz