Aleksandra Janik
30 Lip

Arbuzowy sernik na zimno na zielonym spodzie

Z okazji Dnia Sernika przygotowałam przepis na pyszny i bardzo kolorowy sernik, który na pewno zaskoczy Waszych gości!

Biszkopt:

  • 4 jaja
  • 150g mąki jasnej, np. orkiszowej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150g erytrolu
  • 100g szpinaku mrożonego

Przygotowanie: Szpinak rozmrozić na sitku i odcisnąć wodę. Zblendować. Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywną pianę. Żółtka zmiksować z erytrolem, dodać szpinak i wymieszać. Dodać przesianą przez sitko mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Następnie dodać ubite białka i wymieszać łopatką. Piec 20 minut w 180 stopniach. 


Masa serowa:

  • 700g serka homogenizowanego waniliowego
  • 2 łyżki żelatyny lub 1 opakowanie galaretki bez cukru
  • 150g wody 

Przygotowanie: W gorącej wodzie rozpuścić żelatynę lub galaretkę, pozostawić do ostudzenia.  Wymieszać z serkami i przełożyć na wystudzony biszkopt. Przełożyć do lodówki do stężenia. 

Masa arbuzowa:

  • 1000g miąższu z arbuza
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej (najlepiej bez cukru)

Przygotowanie: Miąższ zblendować oddzielając w miarę możliwości pestki. Przełożyć do rondelka i podgrzewać do zagotowania. Zdjąć z ognia i rozpuścić w nim galaretki. W razie potrzeby dosłodzić erytrolem. Masę pozostawić do ostygnięcia i wyłożyć na warstwę waniliową. Przełożyć do lodówki do stężenia. 

Twój komentarz




POKAŻ