Aleksandra Janik
27 Wrze

Pieczone jabłka z orzechowym twarożkiem

Z okazji Dnia Jabłka prezentuję dziś jesienny przepis na pieczone jabłuszko :)

Pieczone jabłka z orzechowym twarożkiem

  • 500g jabłka 
  • 100g twarogu 
  • 25g miodu 
  • 20g orzechów włoskich 
  • opcjonalnie cynamon do smaku
     

Z jabłek należy odciąć górę na wysokości około 1-2 cm. Wydrążyć środek tak, by usunąć gniazda nasienne jednak nie przebić jabłek na wylot. Twaróg wymieszać z miodem i pokruszonym orzechami. Nafaszerować owoce, położyć odcięte z wierzchu kawałki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec bez przykrycia około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Opcjonalnie posypać cynamonem. 

Twój komentarz




POKAŻ