Co więc brane jest pod uwagę przy układaniu diety?
- Twoje upodobania kulinarne i preferencje. To, jakie produkty i połączenia smakowe lubisz, jakie masz przyzwyczajenia żywieniowe i gdzie najczęściej robisz zakupy. Aby to ocenić analizowany jest Twój dotychczasowy jadłospis żywieniowy oraz przeprowadzany dokładny wywiad żywieniowy.
- Twój stan zdrowia. Analizujemy przebyte jednostki chorobowe, wyniki badań czy zgłaszane objawy gorszego samopoczucia tak, by optymalnie dobrać dietę do stanu zdrowia. Dobrze skomponowany jadłospis powinien wspierać zdrowie, pozwolić poczuć korzystne zmiany w samopoczuciu i poprawić wyniki badań.
- Twoje możliwości czasowe. Jeśli jesteś osobą zapracowaną, dietetyk stara się uwzględnić proste i szybkie przepisy w Twojej diecie. Jeśli natomiast lubisz gotować i sprawia Ci to radość, otrzymasz ciekawe przepisy na dania, których do tej pory nie próbowałeś.
- Twój rozkład dnia. Dietetyk dopasowuje rozkład posiłków pod kątem tego, jak wygląda Twój dzień, kiedy możesz spożyć posiłek i w jakich warunkach.
- Twoje możliwości kulinarne. To jakie posiadasz urządzenia kuchenne, np. thermomix. Przygotowany program żywieniowy będzie posiadał przepisy dedykowane na urządzenie.
Dzięki temu Pacjenci nie mają odczucia „bycia na diecie”, poczucia restrykcji czy rezygnacji.
Poczytaj opinie Pacjentów, którzy już skorzystali z usług poradni.
Umów wizytę telefonicznie: 536 537 133 lubonline.
Zapraszam!
Twój komentarz