Aleksandra Janik
18 Luty

Ciasto marchewkowe

Przepis na idealnie puszyste i wilgotne ciasto marchewkowe :)

Składniki (blacha ok. 30 cm x 20 cm):

  • 300g (4-6 sztuk) marchewek
  • 220g (4 sztuki) jaja
  • 150g (15 płaskich łyżek) mąki pszennej
  • 150g (15 płaskich łyżek) mąki żytniej/orkiszowej
  • 100g (10 łyżek) oleju rzepakowego
  • 200g (kubek) jogurtu naturalnego
  • 120g (12 łyżek) ksylitolu/erytrytolu
  • 5g (łyżeczka) proszku do pieczenia
  • 2g (1⁄2 łyżeczki) sody oczyszczonej
  • 5g (łyżeczka) przyprawy do piernika
  • 2g (1⁄2 łyżeczki) cynamonu


Przygotowanie:

W misce dokładnie wymieszać trzepaczką jajka ze słodzikiem. Dodać jogurt i olej, całość wymieszać na gładką masę. Do masy dodać proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika i cynamon, wymieszać i dodać dwa rodzaje mąki. Wymieszać całość tak, aby masa nie miała grudek i na koniec dodać startą na tarce marchewkę. Masę przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, piec w 180 stopniach przez 35-40 minut (do suchego patyczka).

Składniki na krem:

  • 400g (2 sztuki) serka kremowego naturalnego
  • 40g (2 łyżki) masła orzechowego
  • 1g (szczypta) cynamonu
  • 40g (8 łyżeczek) ksylitolu/erytrolu


Przygotowanie:

Wszystkie składniki na krem zblendować. Krem należy schłodzić. Gdy ciasto ostygnie posmarować należy je kremem.
 

Posypka:

  • 40g (4 łyżki) nasion słonecznika
  • 25g (łyżka) miodu

Nasiona należy podprażyć na suchej patelni, dodać miód i mieszać, aż się rozpuści i obklei nasiona. Gotowy słonecznik w miodzie wyłożyć od razu na krem.

Twój komentarz




POKAŻ