Aleksandra Janik
14 Kwie

Galareta z kurczaka z groszkiem i jajkiem

Przepis na wielkanocną galaretkę w zdrowszej wersji.

Składniki:

1 jajo

100g fileta z kurczaka

1 łyżka groszku zielonego konserwowego

1 liść laurowy

1 marchew

kawałek ok. 30g selera korzeniowego

1 ziarenko ziela angielskiego

1 łyżeczka żelatyny

1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

Jajo należy ugotować. Warzywa należy obrać i razem z mięsem włożyć do garnka. Zalać dwoma szklankami wody i gotować ok. 30 minut. Wywar należy ostudzić i przeciedzić. Mięso pokroić w plasterki, marchewkę w kostkę. Żelatynę rozpuścić w 1 niepełnej szklance gorącego wywaru i przestudzić. Mięso, jajo, groszek i marchewkę umieścić w małej miseczce, zalać żelatynę i odstawić do stężenia. Gotową galaretę polać sokiem z cytryny.

 

 

Twój komentarz




POKAŻ